Vuodenaikojen rytmi – voisiko se toimia suunnittelun tukena?

Vuodenaikojen rytmi – voisiko se toimia suunnittelun tukena?

Oletko koskaan huomannut, että tietyt vuodenajat vaikuttavat siihen, miten jaksat arjessasi? Keväällä luonto herää ja energiatasot tuntuvat nousevan kuin itsestään, kun taas syksyn saapuessa mieleen saattaa hiipiä tarve rauhoittua ja kääntyä sisäänpäin. Vuodenaikojen rytmi voi tarjota kiehtovan lähtökohdan ajankäytön ja elämän suunnitteluun, mutta oletko koskaan ajatellut, miten voisit hyödyntää tätä luonnollista kiertoa omassa elämässäsi?

Voisivatko vuodenajat olla suunnittelusi kompassi?

Monet meistä elävät jaksottaista arkea – viikot ja kuukaudet täyttyvät aikatauluista, projekteista ja tavoitteista. Entä jos ottaisit huomioon myös vuodenkierron vaiheet? Miten suunnitelmasi voisivat muuttua, jos antaisit itsellesi luvan mukautua vuodenaikojen mukanaan tuomiin muutoksiin?

Itselleni kevät ja kesä saattavat olla sosiaalisempaa aikaa – silloin energia on korkealla, ja tunnen olevani valmis tarttumaan uusiin projekteihin ja haen muiden seuraa. Syksy taas saattaa olla aika, jolloin alan keskittyä enemmän oman elämäni järjestelyyn ja pohdintaan. Talvi tuo mukanaan sisäisen hiljentymisen ajan – aikaa syvemmälle pohdiskelulle, uuden oppimiselle ja itseni hoitamiselle. Sinulla voi olla aivan päinvastoin! Täällä pohjolassa vuodenaika kuitenkin vaikuttaa jollain tavoin meihin kaikkiin jo valoisan ajan pituuden välityksellä. Luonnon vuodenaikaisrytmi näkyy ja tuntuu hyvin konkreettisesti, kun astuu ulos kotinsa ovesta.

Miten vuodenaikaissuunnittelu voisi toimia käytännössä? Voisiko kevään valoisuuden mukanaan tuoma virkeys innostaa sinua asettamaan rohkeampia tavoitteita ja ottamaan rohkeampia askeleita? Entä voisitko syksyllä, kun luonto alkaa hidastaa tahtiaan, antaa itsellesi luvan siirtyä rauhallisempaan, reflektoivampaan vaiheeseen? Voisitko tehdä 3 kuukauden kalenterin aina vuodenajan aluksi? Omat suunnitelmani menevät näin. Jaksot alkavat syys-, joulu-, maalis- ja kesäkuun alussa. Nyt lokakuussa elän siis syyssuunnitelmani ydinaikaa.

Millä tavoin vuodenajat vaikuttavat sinun hyvinvointiisi?

Vuodenajat vaikuttavat meihin monella eri tavalla. Joskus ne voivat haastaa meitä: pimeä talvi voi tuntua raskaalta, ja lämpimän kesän sosiaaliset vaatimukset voivat uuvuttaa. Toisaalta vuodenaikojen vaihtelu voi myös tarjota mahdollisuuden pysähtyä ja mukautua omiin tarpeisiimme. Onko mahdollista, että juuri silloin, kun tunnet olevasi väsynein, tarve pysähtymiselle onkin suurin? Voisiko talven hiljaisuus olla kutsu kääntyä sisäänpäin ja reflektoida kulunutta vuotta?

Saatat huomata, että kun alat tiedostaa vuodenkierron vaikutuksia omaan jaksamiseesi, löydät siitä myös uudenlaista tasapainoa arkeesi. Ehkä elämä ei olekaan suoraviivainen matka tavoitteesta toiseen, vaan se etenee sykleissä – aivan kuten vuodenajat. Voisiko tämä ajatus avata sinulle uuden näkökulman siihen, miten suunnittelet työtäsi, vapaa-aikaasi ja omaa hyvinvointiasi?

Miten sinä voit hyödyntää vuodenkiertoa omassa elämässäsi?

Suunnittelemmeko joskus liikaa? Pyrimmekö hallitsemaan aikaa niin tiukasti, että unohdamme, että elämä – ja me itse – olemme osa suurempaa, luonnollista sykliä? Ehkä seuraavan kerran, kun suunnittelet tavoitteitasi, voisit pysähtyä hetkeksi ja pohtia: millaisia tavoitteita minun on mielekkäintä asettaa juuri nyt, tässä vuodenajassa? Miten voisin ottaa huomioon sekä omat jaksamiseni että luonnon rytmin?

Anna vuodenkierron haastaa sinut. Ehkä voit antaa itsellesi luvan olla aktiivisempi kesällä ja suuntautua enemmän sisäiseen kasvuun talvella. Ehkä voit löytää uudenlaisen tasapainon, jossa työ ja vapaa-aika kulkevat käsi kädessä vuodenaikojen rytmin kanssa.

Voit siirtää myös kvartaalisuunnittelun periaatteita vuodenaikaissuunnitteluun. 3 kuukautta – yksi vuodenaika – on juuri sopiva aika uuden tavan juurruttamiseen tai pieneen projektiin. Vuodenajoittain voit valita aina sopivan kulman suunnitteluun saavuttaaksesi omannäköisen elämän.

Kutsun sinut pohtimaan:

– Miten vuodenajat vaikuttavat sinuun henkisesti ja fyysisesti?

– Onko elämässäsi asioita, joita voisi ajoittaa paremmin vuodenkierron mukaan?

– Millainen olisi elämä, joka kulkisi tasapainossa luonnon rytmin kanssa – ja miten se voisi parantaa hyvinvointiasi?

– Onko joku vuodenajoista muita stressaavampi tai kiireisempi? Voisitko tasapainottaa tätä jollain tavoin?

Vuodenajat voivat olla paljon muutakin kuin kalenterimerkintöjä. Ne voivat olla luonnollinen tuki, joka auttaa sinua rytmittämään elämääsi ja löytämään tasapainon työelämän, vapaa-ajan ja hyvinvoinnin välillä. Haluatko kokeilla?