5 vinkkiä pimenevään syksyyn

Luonto valmistautuu talveen

5 vinkkiä pimenevään syksyyn

On taas se aika vuodesta, kun työpäivämme useimmilla alkaa ja loppuu pimeässä. Aurinko on horisontin yläpuolella Etelä-Suomessa karkeasti 8 – 18. Ja tilanne tiukkenee päivä päivältä, kunnes vuoden lyhin päivä on 21.12. Miten tästä taas selviää?

Mutta ei syytä huoleen! Ihminen on harvinaisen sopeutuvainen otus ja keinojakin on pohjoisen asukeilla paljon! Tässä oma vinkki-vitoseni kokeiltavaksi. Kyseessä on noutopöytä. Eli kokeile vain yhtä tai ota koko paletti käyttöön.

  1. Hyväksy se, mikä on väistämätöntä ja keskity hyviin puoliin.
    Luontokin asettuu syksyn myötä lepoon. Mukaudu luonnon kiertokulkuun ja kuuntele kehoasi. Nauti pimeydestä ja kaiva esiin kynttilät, torkkupeitot ja teekuppi. Mene nukkumaan ajoissa ja vähennä iltaisin sinistä keinovaloa käyttämällä ilta-asetuksia kaikissa näytöissä.
  2. Etsi auringonvalo päivittäin, vaikka pilven takaa. Ulkoilua ja liikuntaa ei kannata kokonaan unohtaa, vaikka kelit ovat kurjat. Keskipäivällä kannattaa piipahtaa mahdollisuuksien mukaan ainakin pieni hetki ulkona. Aito aurinko voittaa keinovalot mennen tullen pilviselläkin säällä. Ja kurjien kelien varalle, etsi itsellesi sopiva sisäliikuntamuoto.
  3. Talvi saattaa saada meidät himoitsemaan turhan paljon makeaa. Hemmottele itseäsi herkuilla, joissa on paljon värejä ja kuituja. Suomalaiseen ruokavalioon kuuluu kunnon juurekset. Mutta jos itämainen kiinnostaa enemmän, tulinen kulhoruoka on yhtä hyvä! Tai sitten miksaat näitä makusi mukaan. Nyt on myös aika muistaa D-vitamiinilisä.
  4. Iltojen pimetessä on mukava harrastaa ja opiskella. Kirjatoukan ei tarvitse kokea huonoa omatuntoa, jos kirja kutsuu enemmän kuin vaellus. Syksyllä on mukava kokeilla myös jotain uutta, ehkä ystävien kanssa. Hyvässä seurassa huumori kukkii ja piristää varmasti! Voimaannu ja tee tulosta!
  5. Syksyä suunnitellessasi palaa hetkeksi aikaisempiin vuosiin. Milloin opit kaikkein uupunein? Varaa niille tienoille pitkä viikonloppu tai jopa lomaviikko ja täytä se itseäsi hemmotellen. Seuraa unelmaasi. Itsensä hemmottelun ei tarvitse olla vain itseensä keskittynyttä. Toisen ihmisen auttaminen, merkityksellinen tekeminen, on tutkitusti tehokas keino parantaa elämänlaatua ja hyvinvointia. Ketä sinä voisit ilahduttaa?