Aino Juusola: Taakka vai turva. Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta

Perhe

Aino Juusolan kirja Taakka vai turva käsittelee mielenkiintoisella tavalla sitä, mitä kannamme mukanamme menneiltä sukupolvilta. Kirja avaa näkemyksen siitä, kuinka tarinat, jotka siirtyvät sukupolvilta toisille, voivat olla sekä voiman lähde että taakka. ”Tätä kautta (viittaa suvun tarinoihin) koemme usein ymmärtävämme paremmin myös itseämme, reaktioitamme ja toimintaamme. Miksi suhtaudumme joihinkin asioihin tietyllä tavalla tai miksi jotkin asiat ovat meille vaikeita ja toiset taas helppoja.”

Tarinoiden Voima ja Taakka

Juusola käsittelee tarinoiden kaksoisluonnetta: ne voivat auttaa ymmärtämään itseämme syvemmällä tasolla, mutta samalla ne voivat myös rajoittaa meitä. Tarinoiden mukana siirtyvät taakkasiirtymät voivat olla rajoittavia ja raskaita, mutta kirjan perimmäinen sanoma on, että nämä tarinat ovat muokattavissa. Se mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta, rajoittavatkin tarinat, voidaan muokata, joustavoittaa ja kääntää turvaksi.

Lähestymistapa ja harjoitukset

Life coach pyrkii yleensä avaamaan asiakkaan näkökulmia ja lisäämään näiden joustavuutta dialogin avulla ja erilaisin tehtävin ja harjoittein. Samaan pyrkii myös tämä kirja. Kirja oli helppolukuinen ja se menee kevyesti myös äänikirjana. Itse tein niin, että kuuntelin kirjan ensin äänikirjana, minkä jälkeen syvennyin tehtäviin paperisen version äärellä. Kirjan selkeä rakenne auttaa lukijaa menemään teoriaosioista kohti käytännön harjoituksia, joihin kannattaa paneutua huolellisesti.

Taakkasiirtymät

Kirja lähestyy identiteettiä tarinoiden kautta. Meillä kaikilla on useitakin tarinoita siitä, keitä olemme eri tilanteissa. Nämä ovat osa persoonallisuuttamme. Osa näistä tarinoista toimii taakkana ja osa turvana. Nämä tarinat eivät ole kiveen hakattuja vaan koko ajan kehittyviä ja myös aktiivisesti muokattavissa. Rajoittavia ja taakkana toimivia tarinoita kannattaa siis muokata joustavammiksi ja turvaa tuoviksi. Kirjassa käydään läpi myös muistin toimintaa ja sitä kautta ymmärrämme, että nämä tarinat eivät ole faktuaalisia totuuksia vaan ainoastaan oma tarinamme tapahtumista.

Miksi pohtia elämää? Ehkäpä, koska siihen on mahdollisuus. Olen verrannut tätä aikaisemmin sipulin kuorimiseen: aiheuttaa kirvelyä ja kyyneleitäkin, mutta tekee ateriasta herkullisen.

Tarinat muotoutuvat siis elämän aikana ja jatkuvasti, mutta ne sisältävät paljon siirtymiä edellisiltä sukupolvilta. Jos nämä siirtymät ovat rajoittavia ja raskaita, puhutaan taakkasiirtymistä. Taakka siirtymiä tulee omalta perheeltä, mutta myös ympäröivältä yhteiskunnalta. Kokonaiset kansakunnat kantavat omia taakkojaan.

Oma kokemukseni

Olen lukenut muitakin minätarinoihin liittyviä kirjoja sekä tutkimuksia, ja Juusolan kirja on tässä porukassa mutkaton teos. Sen kautta on mielenkiintoista helppo tutkia, mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta. Tehtäviä on paljon ja jos haluaa tehdä ne ajatuksella, kirjan läpikäyminen vie oman aikansa – pidempään kuin kirjaston laina-aika. Rakenne on self help -kirjallisuudelle tyypillinen. Avataan taustalla olevaa teoriaa (asiantuntevasti ja lähteet mainiten), kerrotaan omista kokemuksista esimerkkinä ja annetaan lukijalle harjoituksia tehtäväksi. Itse pidin erityisesti erilaisista karttatehtävistä, niitä en ole käyttänyt omassa työssäni kovin paljoa ja otankin varmasti työkalupakkiini niitä nyt aktiivisemmin. Erilaiset päiväkirjat ja kirjoitusharjoitukset ovat myös loistavia ja minulle tutumpia. Viimeisessä luvussa on vielä muutama hyväksymiseen ja voimavaroihin keskittyvää harjoitusta, jotka voivat olla avuksi, jos kirjaa on käynyt läpi yksikseen ja tunteet lähtevät laukalle.

Suositus Kirjasta

Aino Juusolan kirja on erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat tutkia omia tarinoitaan ja pohtia taakkasiirtymiä. Kirja ei tarjoa nopeita vastauksia, vaan sen avulla voi lähteä syvälle tutkimusmatkalle omaan mieleensä ja perheensä historiaan.