Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt!

Metsään kannattaa mennä! Mielellään usein! Ja näet paljon muutakin kuin sammaleet myllätyt. Tiesitkö, että metsäkävelyn positiiviset vaikutukset ovat jo niin vakuuttavasti osoitettu, että Suomessa terveyskeskuslääkäri voi määrätä asiakkaalle metsäkävelyjä.

Metsä ja mindfulness

Aivojen etulohkossa on huolikeskus, jossa asioiden hedelmätön pyörittely, märehtiminen eli ruminaatio tapahtuu. Metsäkävelyn on todettu rauhoittavan tätä aivoaluetta. Metsässä olet lähes itsestään läsnä hetkessä, mindful. Sinun on tehtävä sekä pidemmän että lähietäisyyden suunnitelmaa. Missä kulkee sopiva reitti tai mihin suuntaan polku menee. Ja toisaalta jokainen askel on tarkistettava. Onko edessä kuoppa vai kohouma? Metsässä on rapinaa, kahinaa, tuulta ja tuoksuja. Kehosi ponnistelee monipuolisesti, jalkasi eivät nyt kulje tasaisella tiellä.

Shinrin-yoku

Metsän ja metsäkävelyiden vaikutuksia on tutkittu meillä ja maailmalla jo monipuolisesti. Japanissa harjoitetaan metsäkylpyjä, Shinrin-yoku eli kiireettömiä metsäpiipahduksia, joissa nautitaan myös havumetsän tuoksusta. Japanissa arveltiin, että näillä setri-metsiköiden tuoksulla olisi osuutensa metsän rentouttavaan vaikutukseen. Setripuun tuoksun ainesosa onnistuttiin eristämään ja sen vaikutusta testattiin myös injektoimalla sitä suoraan verenkiertoon. Hyvin pieniä määriä toki. Näin saatiin osoitettua, että kyseisellä aineella on sydämen sykettä hidastava ja verenpainetta laskeva vaikutus.

Ne maitohappobakteerit

Metsässä oleskelu vaikuttaa myös kehomme bakteerikantaan. Emme ole ole pelkkää ”ihmistä” vaan kannamme mukanamme huomattavan määrän bakteereja. Iso osa näistä asuu suolistossamme. Oletkin ehkä kuullut, että suolisto on toiset aivomme. Suolistobakteerien ja aivojen yhteydestä saamme jatkuvasti uutta tietoa. Kaikkea emme vielä tiedä läheskään. Tietoa tippuu länsimaisen tutkimuksen keinoin yksityiskohdittain. Kokonaisuus on vielä arvoitus. Mutta esimerkiksi on arvioitu, että jopa 90 % serotoniinista, mielihyvähormonista, olisi suolistobakteerien valmistamaa. Metsässä oleilu rikastaa elimistömme bakteerikantaa. Metsäkävely siis vaikuttaa sekä mielialaamme, että immuunipuolustukseemme myös pidemmällä tähtäimellä.

Millainen on sinun metsäkävelysi?

Metsäkävelyn voi tehdä monin tavoin. Hitaasti tai vauhdilla. Polkua pitkin tai polulta poiketen. Lintuja tarkkaillen tai sieniä/marjoja poimien. Yksin tai porukassa. Eväiden kanssa tai ilman. Kuivalla mäntykankaalla tai kosteassa lehdossa. Aamuvarhaisella tai keskipäivän paisteessa. Pitkään vaeltaen ja yöpyen tai poiketen pieneksi hetkeksi. Mikä on sinun tapasi kohdata metsä? Aloita hauskasti ja turvallisen tutulla tavalla, mutta kokeile myös jotain uutta jännittävää. Yöpyminen kuusen oksien alla on elämys! Sopivia retkipaikkoja voit hakea retkipaikka.fi -sivustolta tai vaikkapa tutkimalla lähiympäristöäsi Google Mapsin avulla. Aseta näyttötilaksi sateliittikuva, niin näet, missä vihertää tiheimmin. Metsäisiä hetkiä!

Rakkaudella, PäiviS