Sanon heti aluksi, että tähän ei ole helppoa vastausta. Mutta en aio jättää sinua täysin tyhjän päälle. On merkkejä, joista voit päätellä, kaipaako kehosi liikuntaa vai lepoa. Viikonloppuisin tai vapaapäivinä ehdit toki molempia riittävästi ja valinta on usein helpompi. Mutta kiireessä ja stressin painaessa päälle, valinta ei useinkaan ole helppo. Molemmat ovat tärkeitä, molemmista tulee hyvä olo ja molemmat toimivat stressin purkajina. Korona tilanne on myös muuttanut useimpien rutiineja. Aikaa voi olla nyt vähemmän tai enemmän. Korona-tilanne saa meidät myös miettimään terveyttämme enemmän. Haluamme olla hyvässä iskussa, jos arpaonni suosii. Ja toisaalta liikuntapaikat ovat kiinni ja ohjattua liikuntaa ei ole saatavissa kuin verkossa.
Untahan on viime aikoina tutkittu runsaasti ja myös meillä Suomessa. Tiedetään varmasti, että riittävä uni on meille ensiarvoisen tärkeää. Siis sekä riittävä unen määrä että unen laatu. Uni vaikuttaa terveyteemme monitahoisesti. Myös immuunipuolustukseen. Samoin kognitiivisiin toimintoihin. Voi olla, että etäkokoukset ja ohjattu liikunta verkossa lisäävät unen tarvettamme. Jokainen tietä, että verkkoluento tai verkkokokous on raskaampi seurattava kuin live. Lisäksi meillä parhaillaan haasteena kesäaikaan siirtyminen ja pitenevät päivät. Onhan sinulla pimennysverhot ja kaihtimet kunnossa?
Loppujen lopuksi vain sinä tunnet oman kehosi ja mielesi. Mikään mittari ei voi (ainakaan toistaiseksi) antaa sinulle varmaa vastausta siihen, että olisiko nyt syytä lähteä lenkille vai ottaa nokkaunet.
Tunne itsesi
Osa meistä on taipuvaisia valitsemaan nokkaunet ja osa lenkille lähdön. Siis riippumatta todellisesta tarpeesta. On tärkeää tuntea itsensä ja osata valita myös se vähemmän miellyttävä vaihtoehto tarpeen vaatiessa. Nämä taipumukset myös vaihtelevat iän, elämäntilanteen ja -kokemuksen myötä. Sohvaperunasta voi tulla lenkkihirmu ja päinvastoin. Päätöstilanteessa olet siis taipuvainen valitsemaan, kuten aina aiemminkin. Sen tutun ja turvallisen. Mutta voit toimia myös toisin.
Miten vastaisit näihin?
- Nukuitko riittävästi viime yönä?
Aikuinen kaipaa unta keskimäärin 7-8 tuntia. Poikkeukset ovat hyvin hyvin harvinaisia. Olet kuitenkin saattanut tottua krooniseen unenpuutteeseen. Jos heräät säännöllisesti kelloon, sinulla luultavasti jää uni joka yö liian lyhyeksi. - Olisiko liikunta suorituksesta hyötyä ensi yön unelle?
Raskasta liikuntaa ei suositella myöhään illalla, koska se nostaa stressihormonitasoja ja haittaa unen saantia ja laatua. Kevyt palauttava liikunta voi rentouttaa. - Onko sinulla särkyjä, kipuja tai vammoja?
Lepo on hyväksi, jos immuunipuolustuksesi on aktiivisesti työssä. Flunssaisena ei pidä lähteä lenkille. Vammat taas osin hyötyvät kevyestä liikunnasta, osin levosta. Sopiva liikunta saa veren kiertämään ja saattaa jopa auttaa vammojen parantumisessa. Jos olet saanut ohjeita lääkäriltä tai fysioterapeutilta, noudata niitä. - Mikä on tunnemaailmasi tänään?
Kohtasitko emotionaalisesti raskaita asioita työssä tai vapaa-aikana? Onko mielessäsi surua, kiukkua tai suurta iloa? Tunnereaktiot eivät ole pelkkiä ajatuksia vaan myös kehollisia tapahtumia. Osa näkyy ulospäinkin surun kyynelinä tai ilon nauruna. Nämä reaktiot ovat välittäjäaineiden aiheuttajia. Isot tunnereaktiot rasittavat kehoa. Siksi jopa nauruhepulin jälkeen ovat aivan uuvuksissa. Suru vaatii usein lepoa, samoin vaikeiden asioiden käsittely esimerkiksi terapiassa. Jos taas olet ollut kukun vallassa tai joutunut työssä kovasti puolustamaan kantaasi, liikunta voi olla hyvä ratkaisu. - Oletko hajamielinen tai ”pihalla”.
Pitkä tietokoneen tuijottelu saa aikaan aivosumua. Lenkki saattaisi olla paikallaan ja helpottaa laskeutumista yöuneen sitten myöhemmin. - Tunnetko olevasi työuupumuksen rajoilla?
Psyykkinen kuormitus kasvattaa levon tarvetta. Raskas liikunta ei ole paikallaan, jos olet ajautunut äärirajoille. Anna kehollesi ja mielellesi aikaa palautua. Unen tarve voi ajoittain kasvaa parilla tunnilla vuorokaudessa! - Valitsisitko molemmat?
Pienet 20 min päikkärit tai meditaatio saattaa palauttaa energiatasosi riittäväksi ja voit lähteä lenkille. - Oletko oman elämäsi ohjaksissa?
Teetkö tätä päätöstä omista lähtökohdista ja omaa kehoa kunnioittaen? Vai haluatko vain seurata väkisin yleistä trendiä? Ego voi joskus ottaa ohjat ja viedä sinut ojasta allikkoon.
Jos et osaa valita…
Eli ihan helppoa vastausta ei ole. Mutta jos et osaa valita, on olemassa periaate: Itse ajattelen, että jos sinussa heräsi kysymys, kumman valitsen, niin valitse se, joka ei ole sinulle tyypillinen valinta. Jo kysymyksen herääminen kertoo siitä, että sisimpäsi haluaa sinun harkitsevan tyypillistä tapaasi valita. Minä olen levon ihminen, siksi valitsen tänäänkin iltakävelyn. Ja palkitsen itseäni sen jälkeen saunalla. Ja ylellisellä määrällä yöunta.