Mihin sinun aikasi menee?

Mihin sinun aikasi menee?

Olin viikonloppuna Suomen yrittäjien risteilyllä ja siellä sain kuulla Anna Perhoa. Yllätyin iloisesti! Antisäätäjän vinkit kiireen kadottamiseen esitettiin niin hauskasti, että hämärässä salissa nuupahtanut yleisö virkistyi nauramaan ääneen.

Mutta miksi meillä oikeastaan on kiire? Elämme aikana, jolloin lainsäädäntö säätelee työaikaamme ja teknologia helpottaa kokonaisvaltaisesti. Olemmeko vain rakastuneita kiireeseen? Miten voisimme varmistaa, että aikamme riittää ainakin hyville ja tärkeille asioille. Siis jo tänään, nyt heti. Ei sitku, joskus tai huomenna.

Tärkeintä on huomata, että olemme itse vastuussa itsestämme. Some ja netti ovat kesytettävissä hyödyllisiksi kumppaneiksi. Aivomme arvostavat edelleen aitoa ihmiskontaktia ja luonnonrauhaa toipuakseen bittimelskeestä.

Anna Perho esitteli meille SVAMP-diagnoosin

  • Stressi – Olet ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukut liian vähän ja mikään ei huvita
  • Vaeltava mieli – Huolehdit jatkuvasti jostain menneestä (muistinko?) tai tulevasta (Pitää muistaa!). Et muista nauttia nykyhetkestä tässä ja nyt.
  • Aina online – se kännykkä ja läppäri. Heräämisestä nukahtamiseen.
  • Multitasking – tai sen yritys. Aina monta rautaa tulessa, asiat eivät valmistu ja aikaa hukkaantuu orientoitumiseen. Aivot joutuvat humalan kaltaiseen tilaan.
  • Paineet – Kun huomaat olevasi väsynyt ja uupunut, pyrit tekemään vielä vähän lisää.

Usein osaamme sanoa, mikä on pielessä. Asiat korjaantuvat vasta, kun mietimme, miten asiat olisivat hyvin. Miten olemme ja elämme, kun asiat ovat hyvin. Suunnittelu ja tehtävien priorisointi on kaiken A ja O. Mutta aloittaa kannattaa vaikka aikapäiväkirjalla, joka saattaa paljastaa sinullekin yllättäviä asioita. Omani aloitin tänään! Perhon kirjasta löytyy paljon lisää käytännöllisiä vinkkejä ja testejä kiireen kadottamiseksi!

Ajanhallintaan liittyvät haasteet ovat yksi tavallisimmista coachauksen aiheista. Muutaman kerran paketin aikana käydään läpi arjen aikatauluhaasteet, omia aikaan liittyviä asenteita ja määritellään tavoite. Työelämän aikataulutus ja vapaa-aika käydään läpi eri tapaamisilla. Coachin kanssa löydät konkreettisia keinoja, joilla kiire pysyy pois ja tärkeät asiat saavat riittävästi aikaa!

Oletko sinä kokeillut aikapäiväkirjanpitoa?