Miten jakselet?

Pomodoro tarkoittaa tomaattia

Monille työyhteisöstä luopuminen ja etätöiden teko merkitsee arjen suistumista kaaokseen. Mikä on sinun tapasi selvitä?

Keinot ovat monet

Osalle sopii rutiinien ylläpito. Herätys aamuisin tuttuun aikaan. Työmatka voi tehdä pienen kävelylenkin muodossa! Ja toki työmatka tehdään, vaikka olisi välillä kurjakin keli, eikä huvittaisi. Ulkoilu käynnistää päivän, laskee stressitasoja ja lisää vastustuskykyä. Poikkeustilan aikana meidän jokaisen panos on erityisen tärkeä. Juuri sinä olet merkityksellinen työnantajallesi!

Varaa kotoa selkeä työpiste. Listaa päivän työt ja merkitse tehty tehtävä suorituksena! Vaikka merkitseminen voi tuntua turhalta, saat jokaisesta suorituksesta annoksen dopamiinia, suoritushormonia, joka pitää sinut työvireessä.

Jos aloittaminen on sinulle vaikeaa, jaa työt pieniin osiin. Ja tee niistäkin. Tarvittaessa aloitat listan siitä, että istut työpisteellesi. Sitten avaat tietokoneen. Katsot sähköpostit jne. Suoritusmerkintä näistä jokaisesta antaa joka kerta sitä tärkeää dopamiinia. Ja lohdutuksen sana. Kotona yksin työskentely on usein lopulta tehokkaampaa kuin toimistolla. Rupatteluun kun ei juuri ole mahdollisuuksia.

Tomaatilla töihin

Voit myös aikatauluttaa työpäiväsi pomodori-tekniikalla. Tekniikan kehitti 80-luvulla Fransesco Cirillion. Työskentele 25 min. yhden tehtävän parissa ja pidä sen jälkeen 5 min. tauko. Aina 4 jakson jälkeen pidä pidempi 30 min tauko. Pomodoro-tekniikkaa varten on olemassa applikaatiota, mutta puhelimen ajastin toimii vähintään yhtä hyvin. Tekniikka perustuu siihen, että 25 min on helppo keskittyä täydellä teholla ja 5 min on riittävä rentoutumiseen, eivätkä ajatukset kuitenkaan karkaa liian kauas työtehtävistä. Ensimmäisen jakson voit käyttää työpäivän suunnitteluun.

Luovasti luovien

Osalle meistä etätyö voi tarjota mahdollisuuden irrotteluun. Ja osalle se tuo lisää työtehoa. Ehkä voit pätkittää työpäivä aamupäivään ja iltapäivään ja pitää välissä lämpimien seutujen tapaan kunnon siestan. Tai aloittaa hieman myöhemmin.

Luova työaika saattaa sopia myös, jos kotona on etäkoululaisia. Välitunnit käyttöön! Ja ehkä illalla täydennät työpäivää muutamalla tunnilla, kun koti alkaa rauhoittua.

Etätöissä ei aina saa palautetta ja sekin voi aiheuttaa stressiä. Muista silloin dopamiini-kikka. Ja ehkä sinulle sopii säännöllinen raportointi esimiehelle. Keinot on monet. Ole luova ja kekseliäs niiden suhteen.

Itselleni tuntuu nyt sopivan säännöllinen rytmi. Ja jopa listat. Vaikka suurimman osan elämääni olen tehnyt etätöitä tai töitä kotitoimistosta luovalla tyylillä. Tilanteet ovat erilaisia ja minun stressiäni helpottaa tällä kertaa tiukat ohjat!

Voimia jokaiseen kotiin! PäiviS

PS  Älä jätä sitä aamukävelyä! Ja vielä parempi, jos kävelet töistä myös kotiin. Ja jos ihmettelit, pomodoro merkitsee tomaattia.