Myrskyn keskellä

Tällä hetkellä maailma pursuu huolta-aiheuttavia uutisia koronaviruksen leviämisestä. Uutiset käsittelevät usein viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia tai viranomaisten rajoittamistoimenpiteitä. Uutiskuvissa saattaa olla kauppojen tyhjentyneitä hyllyjä. Mutta tämä on vain yksi näkökulma. On myös uutisia, joissa muistutetaan, että lähes aina sairaus on vaaraton kotona sairastettava flunssa. Voimakkaat varautumistoimenpiteet tähtäävät sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön terveenä pitämiseen, koska riskiryhmille tauti voi olla vakava ja se leviää helposti. Tärkeintä on pitää huolta käsihygieniasta ja välttää turhia ihmiskontakteja.

Jos uutiset tuntuvat aiheuttavan tarpeettoman paljon huolta ja päänvaivaa, vaikka haittaavan unta, asiaan kannattaa puuttua. Viranomaisten tavoitteena ei ole lisätä huolta vaan pitää kansalaiset turvassa. Mitä sinä ja minä voisimme tehdä, jotta emme murehdi liiaksi?

Vähennä avuttomuuden tunteitasi.

Meille jokaiselle on tärkeää tuntea hallinnan tunnetta. Maailmanlaajuinen kriisi heikentää tätä melko varmasti. Tuntuu kuin olisit lastu lainehilla ilma minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa asioiden kulkuun. Ja tämähän ei ole totta. Keskity siihen, mitä voit tehdä sen sijaan, että mietit asioita, joihin et voi vaikuttaa. Muista mikä on sinun vastuullasi – mitä voit hallita! Minimoi tartunnan riski omassa ympäristössäsi. Ole tietoinen hyvästä käsihygieniasta, vältä kansainvälistä matkustamista ja suuria ihmisjoukkoja. Nämä ovat tärkeimmät suojautumiskeinot ja ne ovat täysin omissa käsissäsi. Käsienpesusta voi olla hetki, jolloin keskityt vain siihen, veden lorinaan, saippuan liukkauteen ja kosketuksen tunteeseen. Ole hetkessä läsnä!

Lopeta uutismässäily

Vältä kuormittamasta itseäsi jatkuvalla stressillä. Uutisia ei ole välttämätöntä katsoa netistä jatkuvasti. Yhdet uutiset päivässä riittävät. Älä linkkaa turhaan jokaista virusvideota some-virrassasi. Äläkä itse lisää läheistesi stressikuormaa jakamalla turhaan uutisia. Toisaalta hurtti huumori voi olla myös keino käsitellä pelkoja rakentavallakin tavalla. Nyt on ehkä aika kuunnella vihdoinkin äänikirja, jota olet harkinnut. Tai katsoa elokuva netistä. Käsillä tekeminen pitää mielen ja kehon rentoutuneena!

Ulkoile!

Suomi on onneksi harvaanasuttu maa ja ulkoilu on takuuvarma keino laskea stressitasoa. Lähde kävelylle tai lankille. Mene metsään, poimi pajunkissoja. Ja nauti lintujen laulusta. Kevät on jo Etelä-Suomessa ja pohjoisessa hohtavat hanget. Naapurinkin voi ottaa kävelylenkille turvallisesti mukaan, varsinkin jos ette aivan käsikkäin kulje.

Ole ystävä

Pidä yhteyttä läheisiisi kännykällä. Mikään ei ole mukavampaa kuin videopuhelu sukulaisen tai ystävän kanssa. Sairastuneen kanssa voi vaikka lounastaa videopuhelun ollessa päällä. Läheisen kanssa voi purkaa huolia, kunhan muistatte myös vakuuttaa toisillenne, että tästä selvitään! Usein jo kuulluksi tuleminen ja asian konkretisointi puheeksi antaa sille järkevät puitteet.

Coachillakin voi käydä etänä! Itse aloitan lähes jokaisen asiakassuhteeni ilmaisella kartoituspuhelulla. Jatko voidaan hoitaa paitsi vastaanotolla, niin myös puhelimessa tai videoyhteydellä. Tällöin saatan lähettää kotiin joko etu- tai takakäteen tehtäviä. Osa asiakkaista kokee erityisesti puhelin-coachauksen omakseen. Heille se mahdollistaa rennomman olotilan ja puhumisen vaikeistakin asioista. Kokeile coachausta varaamalla aika ilmaiseen kartoituspuheluun kotisivuiltani!

Terveisin PäiviS, coach