Rauhoitu talven syliin – älä säikähdä pimeyttä ja pakene liiallisiin tavoitteisiin ja suunnitelmiin

Jokainen vuodenaika tarjoaa omanlaisensa mahdollisuudet henkiseen hyvinvointiin ja talvi ei ole poikkeus. Talven kylmyys ja pimeys voivat vaikuttaa meihin monin tavoin, mutta samalla se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden rauhoittumiseen ja palautumiseen. Itse en ole varsinaisesti talven ystävä – kylmät varpaat, tiedäthän. Mutta olen löytänyt omat tapani nauttia talvesta. Erityisesti sen hiljaisuudesta. Tässä muutamia kokeiltavaksi.

1. Luonnossa liikkuminen

Talvi ei ole syy pysytellä sisällä. Pukeudu lämpimästi ja lähde ulos kävelylle lumisessa maisemassa. Raitis ilma ja luonnon kauneus voivat tehdä ihmeitä mielialallesi. Luonnossa liikkuminen yhdistettynä hengitysharjoituksiin tuo keholle ja mielelle kaivattua tasapainoa. Vedä sisään kirpeää pakkasilmaa tai kosteaa ilmaa suojasäällä. Aisti tuntemukset kehossasi. Luontoa voi kokea hiihtoladulla ja umpihangessa. Kulje niitä polkuja, jotka sinua kutsuvat.

2. Lämpimät juomat

Anna itsellesi lupa nauttia lämmittävistä juomista, kuten teestä, kaakaosta tai perinteisestä glögistä. Lämmin juoma ei vain ravitse kehoa, vaan se luo myös miellyttävän hetken itsellesi, jolloin voit pysähtyä ja rentoutua. Kokeile erilaisia yrttihaudukkeita. Lähikaupastakin löytyy varmasti monenlaisia teelaatuja. Suosittelen lämmittäviä inkivääri- ja chili-sekoituksia. Ja havuteetä totta kai.  Aito itsetehty kaakao kauramaitoon kruunaa kylmän ulkoilupäivän.

3. Rentoutusharjoitukset

Kokeile erilaisia rentoutusharjoituksia, kuten syvähengitystä, meditaatiota tai joogaa. Ne voivat auttaa sinua löytämään sisäisen rauhan ja hillitsemään stressiä. Pienikin päivittäinen harjoitus voi tehdä suuren eron mielialaasi. Oma suosikkini on hot jooga. Lämmin sali, hidas lempeä harjoitus. Koronan aikana jooga harrastus jäi kotiin ja ilman lämpöä. Nyt havahduin asiaan ja suuntaan taas salille lämpölamppujen alle.

4. Valo

Päivänvalon puute talvella voi vaikuttaa mielialaamme. Hyödynnä päivänvalolamppuja tai vietä enemmän aikaa valoisissa tiloissa. Ulkona liikkuminen päivänvalossa on erityisen tärkeää, jotta kehosi saa tarvitsemaansa auringonvaloa ja sitä saa myös pilvisellä säällä. Toisaalta voi olla mukava aloittaa aamut hitaasti kynttilän valossa – luonnon hitaita talviaamuja jäljitellen. Antaa auringon ja kirkkaampien valojen loistaa vasta, kun olet kunnolla herännyt.

5. Sosiaaliset kontaktit

Vaikka talvi saattaa houkutella eristäytymiseen, älä unohda sosiaalisia kontakteja. Järjestä tapaamisia ystävien kanssa tai pidä yhteyttä perheenjäseniin. Ihmissuhteet tuovat elämään iloa ja tukea, ja ne voivat auttaa sinua selviytymään talven haasteista. Oma vuoden 2024 sanani on: connection. Se on kummunnut alun pitäen yksinyrittäjän kaipuusta kuulua johonkin porukkaan. Katsotaan, miten asiaa vuoden varrella ratkon.

6. Taidetta ja kulttuuria

Kokeile uusia harrastuksia, kuten maalaamista, kirjoittamista tai musiikin kuuntelua. Luovuus on voimakas työkalu henkisen hyvinvoinnin edistämisessä. Anna itsesi uppoutua luovuuden maailmaan ja löydä iloa pienistä luovista hetkistä. Nauti hyvästä kirjallisuudesta huopaan kääriytyneenä lämpimän juoman kera. Nauti teatterista ja taidenäyttelyistä sekä yksin, että ystävien kera. Museokortti on ollut muutaman vuoden aivan korvaamaton omassa käytössäni. Ja nyt kokeilen myös lähestyä kotiseutuani Cityspotting seikkailuilla!

7. Lepo ja uni

Anna itsellesi lupa levätä. Talvi on hyvä aika hidastaa tahtia ja antaa keholle ja mielelle mahdollisuus palautua. Huolehdi riittävästä unesta ja anna kehollesi aikaa rentoutua. Mene tavallista aikaisemmin nukkumaan ja nuku hieman pidempään. Valitse vuodevaatteiksi lämmittävä turvallisen painava luonnonkuituinen villatäkki ja flanelliset lakanat. Aikuisenkin unensaantia edisää iltarutiinit. Kun uni-ikkuna n. 22 avautuu, älä valvo sen ohi 🙂

8. Tavoitteiden asettaminen

Ja sitten ne tavoitteet. Aseta pieniä lempeitätavoitteita talvelle. Ne voivat olla vaikkapa kirjan lukeminen, uuden taidon oppiminen tai oman hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteet antavat elämälle suuntaa ja motivoivat eteenpäin, mutta liiallisina aiheuttavat stressiä ja pettymyksiä. Vaikka vuodenvaihde on erityisen houkutteleva uusien isojen tavoitteiden asettamiseen ja vuosisuunnitelmien tekemiseen, voi toisinaan olla hyvä antaa asioiden vielä hetken hautua. Itse teen isompia suunnitelmia vuodenajoittain. Uusi kasvukausi alkaa maaliskuun alussa ja keväällä haluan olla tehokas. Talvella ravitsen mieltäni ja annan kevään vauhdikkaampien suunnitelmien kypsyä rauhassa.

Muista, että ei ole olemassa yhtä oikeanlaista tapaa elää tai viettää talvea. Sinun tapasi on erilainen kuin minun ja varmasti yhtä ihana. Olemme jokainen syntyneet ainutlaatuisiksi. Vaali sitä ajatusta.

Minulle talvi tarjoaa mahdollisuuden syventyä itseeni ja löytää rauhaa arjen kiireiden keskellä. Kokeile näitä vinkkejä ja löydä oma tapasi nauttia talvesta täysillä, huolehtien samalla itsestäsi. Kevät on kuitenkin tulossa, kuten joka vuosi.