Sipulin kuorista juttua…

Kasvupiste

Käväisin kesäkuussa Helsingissä Sanna Mämmin Sexy menopaussissa podcastin vieraana. Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä ja vauhdikas kokemus. Kiitos Sanna! Rupattelimme aiheesta: Miksi elämää alkaa miettiä uusiksi? Esillä oli myös sipuli vertaus: minuuttaan kuorii kerros kerrokselta, jotta se oma syvä ja todellinen minä löytyisi. Sipulilla on siellä sisällä nimittäin kasvupiste ja niin varmasti sinullakin. Vanhimmat, uloimmat kerroksethan ovat usein melko kuivahtaneet, eikä niistä ei enää löydy mehukkuutta. Kuuntele Sannan podcast Suplasta tai Spotifystä.

Sipulin kuoriminen alkaa elämän muutosvaiheissa, kriiseissä. Hetkinä, jolloin elämä ehkä pakottaa hetkeksi hidastamaan ja ehkä pysähtymään. Aikoina, jolloin huomaamme, etteivät vanhat tavat ja toimintamallit enää toimi. Hetkinä, jolloin huomaat miettiväsi, kuka sinä olet ja mitä sinä haluat. Kaipaamme uudenlaista täyttymyksen tunnetta elämään. Mietiskely vaatii pysähtymistä, hieman aikaa ja rauhallista paikkaa. Ilman kriisiä, tällaista hetkeä ei kiireisestä arjesta oikein tahdo löytyä.

Sipulin kuoriminen aiheuttaa myös kirvelyä ja kyyneleitä. Muutos merkitsee uuden oppimista, epämukavuusalueiden tutkimista, eksymisen tunnetta, päämäärätöntä vaeltelua ja epävarmuutta. Saadakseen uuden mahtumaan elämäänsä, voidakseen kasvaa, täytyy myös luopua jostain vanhasta. Tehdä tilaa uudelle. Ja tähän luopumiseen liittyvä suruprosessi tai haikeus on tärkeä osa kasvua. Kuoriminen kuitenkin kannattaa! Ehdottomasti! Hyvä soppa tai salaatti siitä vielä tulee!

Vaihdevuosien merkitystä evolutiivisesta näkökulmasta on pohdittu jonkin verran. Vastaavaa ei juurikaan esiinny muilla nisäkkäillä. Joskin useat kädelliset ja jotkin valaat voivat elää luonnossa joitain vuosia lisääntymisen loputtua. Ihmiselämä jatkuu vaihdevuosien jälkeen vielä kymmeniä vuosia – edessä on jopa puolet koko eliniästä. Toivottavasti se parempi puolikas. Kehitymme ja kasvamme aikuisiksi kovin hitaasti. Ihmislapsen kasvuun tarvitaan vuosia useiden aikuisten tukea ja turvaa. Ehkä yksi lajimme vahvuuksista onkin vanhemmat viisaat aikuiset, joilla ei enää ole omia huollettavia. Voimme olla hyödyksi koko laumalle tukien, kokemusta ja viisautta levittäen!

Miksi siis elämää alkaa miettiä uusiksi? Ehkäpä, koska siihen on mahdollisuus. Elämäämme ja suunnitelmiimme vaikuttaa kulttuuri ja aika, jossa elämme. Se minkälaisia mahdollisuuksia koemme meillä olevan. Tänään (13.7.2022) uutisoitiin, että Suomi on todettu maailman toiseksi tasa-arvoisimmaksi maaksi. Hieno homma! Mutta todellisuudessa matkaa siihen, että mahdollisuudet olisivat tasan, on vielä pitkälti. Lisäksi lisääntymiseen liittyvä hormonaalinen sykli loppuu ja se vaikuttaa aivoihinkin. Tästä lisää jatkossa. Esivaihdevuodet ovat elimistölle stressitila ja stressiä voit tehokkaasti lievittää mindfulness-harjoituksin. Katso muutama helppo harjoitus täältä: Maailma on aivoille liikaa.

Ei siis ole ollenkaan turhaa kuoria omaa sipuliaan. Kasvua ja kehitystä tapahtuu koko ihmiselämä. Valmiiksi emme tule. Eikä ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa elää, kulkea omaa polkuaan. Elämän puolessa välissä on mahdollisuus olla itsenäinen ja rohkea, tehdä omat valintansa. Vaihdevuodet ovat yksi selkeä merkkipaalu, jolloin voit miettiä elämääsi, tarkistaa arvokompassista omaa suuntaasi ja löytää ihan uusiakin polkuja – nostaa tasoa! Tutkisinko pimeitä luolia? Kiipeisinkö vuorelle? Vai meloisinko tasaisesti pitkin tyyntä virtaa?

PS Minulla on nykyisin vastaanotto myös BetterMeno vaihdevuosiin erikoistuneella verkkoklinikalla. Klinikalta löydät vaihdevuosiin erikoistuneet gynekologit ja valmennusta ravitsemuksen, liikunnan ja seksuaalisuuden haasteisiin. Ja tottakai myös näihin oman suunnan etsimiseen liittyviin pohdintoihin. Omaa polkuasi voit etsiä siis henkilökohtaisella vastaanotolla tai  ryhmässä verkkovalmennuksessa. Syksyllä alkaa sekä PerusPilarit-ryhmävalmennus että erityisesti minuuden pohdintaan ja minäkuvan rakentamiseen keskittyvä Uuteen elämänvaiheeseen-valmennus. Tervetuloa kokonaisvaltaiseen vaihdevuosihoitoon!