Mikä syksyssä on parasta?
Mikä syksyssä on parasta? No suunnittelu tietenkin! Vuodenajant on olleet mulle aina suunnitelmien pohjana. Eli ihan käytännössä teen 3 kk mittaisia suunnitelmia. Syksyisin Tunnen itseni useimmiten hyvin energiseksi. Haluan opiskella ja tehdä töitä mahdollisimman paljon. Innostun vaikka mistä! Yrittäjänä onneksi voin muokata työnkuvaani melko vapaasti. Suurin haasteeni onkin yleensä aikatauluttaminen ja toisaalta myös turnauskestävyys. (Siksipä talvi merkitseekin minulle yleensä palautumisen ja talvilevon aikaa…) Mutta sama haaste on meillä kaikilla. Miten saada syksyyn mahtumaan kaikki tärkeä ja pitää se silti sujuvana ja selkeänä? Mieluiten vielä niin, että talveenkin jää paukkuja.
Kalenterin valinta
Vuodenvaihteen sijainti on vain sosiaalinen päätös, eikä ole kaikissa kalentereissa ja kaikkina aikoina ollut tammikuun alussa – perinteitä on lukuisia. Henkilökohtaisesti tunnen, että minun vuoteni alkavat keväästä. Kaupan plannerit ja kalenterit kulkevat useimmiten kalenterivuosittain tai sitten opintovuosittain. Jos haluat uudistaa syksyn kunniaksi myös paperikalenterisi, kaupoissa on nyt hyvät valikoimat. Kalenterin voi tehdä myös tyhjään muistikirjaan ihan itse bullet journal -tekniikkaa käyttäen. Ja sähköiset kalenterit kulkeva ilman erityisiä katkoksia. Söhköinen kalenteri ei aina ole paras pidemmän ajanjakson tai projektien suunnitteluun. Itselläni on käytössä myös Asana – henkilökohtainen mielipide, ei markkinointia, muitakin hyviä on. Mutta sähköisistä huolimatta haluan pitää pöydällä myös paperista planneria – useimmiten itse tehtyä juuri tuolla bullet journal -tekniikalla.
Palautuminen ja jaksaminen
Syksyni ovat siis täynä toimintaa. Haluan opiskella ja soveltaa – kaikkea yhtä aikaa. Tämä vuosi on ollut yritystoiminnalleni raskas, kuten monille muillekin. Olen tehnyt melko paljon myös palkkatyötä toimeentulon varmistamiseksi. Tällä hetkellä tunnelin päässä näkyy valoa – mutta kaikki on edelleen kovin epävarmaa. Vaikka yrittäjänä olen tottunut epävarmuuteen ja luonnostanikin tyyni, tämän tilanteen jatkuminen syö voimavaroja. Siksi tänä syksynä yksi painopisteistäni onkin palautuminen, voimavarojen ylläpito ja itsestäni huolehtiminen – sen monitoiminnan ohella. Ja palautumiseen on syytä varata kalenteriin selkeä aika ja paikka. Muuten se unohtuu helposti.
Sekä lepo että liikunta ovat tärkeitä palautumiselle. Jos pohdit, kumpi on sinulle tärkeämpää, kurkkaa postaukseni Kaipaako kehosi liikuntaa vai lepoa?
Kaikki muuttuu kuitenkin
Mutta miten tehdä suunnitelmia syksylle epävarmuuden vallitessa? Kannattaako edes suunnitella, vaikka kaikki voi muuttua hetkessä? Matto voidaan vetäistä jalkojen alta. Kannattaa! Suunnitelmien teko on erittäin palkitsevaa. Tutkitusti esimerkiksi lomamatkaa suunnitellessa koetaan enemmän iloa kuin itse lomamatkalla! Suunnittelu antaa hallinnan tunnetta, joka poistaa stressiä.
-
Hyvää suunnitelmaa on helppo muuttaa
-
Valmistele sekä suunnitelma A että suunnitelma B (ja ehkä myös C)
-
Tavat vievät maaliin varmemmin kuin tavoitteet
-
Suunnittelun aluksi kannattaa hetki miettiä mennyttä ja nykyisyyttä. Olenko samalla viivalla arvojeni kanssa? Mitä arvokasta opin sitten edellisen suunnitelman?
Suunnitelma rakentuu vanhan pohjalle
Suunnitelmiin ei kannata syöksyä päätä pahkaa. Kannattaa ensin käydä läpi, miten edellinen kausi meni ja miten elämäni, ajatukseni ja arvoni tällä hetkellä makaavat. Mitä todella haluan nyt tavoitella, mihin tunnen paloa. Mihin voimavarani riittävät. Toiminko arvojeni mukaan? Tein sinuakin varten muutaman sivun vihkosen pohdintoja ryhdittämään. Voit ladata sen tästä linkistä: