Täyttä vai tyhjää? Miten sosiaalinen eristys vaikuttaa sinuun?

Sosiaalinen eristys

Me kohtaamme maailman tilanteen yksilöinä, erilaisissa elämäntilanteissa. Onko kotonasi täyttä vai tyhjää? Sosiaalinen eristys vaikuttaa meihin monin tavoin. Siinä missä yhdellä on kotona yhtäkkiä vaativa työ ja kolme kouluikäistä lasta etäopetuksessa, on toinen aivan yksi ja työtkin kokonaan kadonneet. Pienipalkkaisen hyllyttäjän tai porrassiistijän työ on muuttunut paitsi elintärkeäksi myös hengenvaaralliseksi. Toinen taas nauttii saadessaan vihdoin mahdollisuuden etätyöhön ja jatkuva kokousmatkailu on muuttunut etäkokouksiksi.

Muutos

Oli niin tai näin, muutos on aina muutos. Askel ulos mukavuusalueelta. Ja aiheuttaa stressiä. Vanhat rutiinit ovat jääneet taakse ja uusi arki saattaa velloa vesilasissa aivan valtoimenaan. Aikataulut ovat menneet uusiksi. Arkea rauhoittamaan kannattaa luoda uudet rutiinit, olipa kotona sitten kokonainen komppania tai yksin asuva yksinyrittäjä. Rutiinit luovat turvaa ja sujuvuutta. Kaikkea ei tarvitse päättää koko ajan uudelleen. Ottaisitko tavaksi kävellä töihin, vaikka työpiste onkin kotona? Osaavatko lapset jo odottaa koulupäivän päättymistä klo 13? Oli tekemistä sitten liikaa tai liian vähän, järjestä aikaa myös hyvälle ololle, sillä tavoin kuin se juuri sinulle parhaiten sopii.

Oma hyvinvointini

Itse kuulun niihin, jotka asuvat yksin ja työt ovat pääosin kadonneet. Olen varannut kalenteriin lisää aikaa hyvinvointiin, uuden oppimiseen ja tuotekehittelyyn.  Palasin Qigongin pariin – etätunnit sujuvat hyvin koronankin aikana. Metsään voi lähteä ihan päivittäin ja kerään Google Mapsiin paikkoja, joihin voin jättää auton ja suunnata ns. umpimetsään. Umpimetsäkävelylenkin ei tarvitse olla pitkä. Ja se haastaa kehoa hyvin monipuolisesti. Lenkkiin yhdistän myös metsäkylpyä, hidasta menoa aisteihin keskittyen. Jokailtaiseen saunomiseen yhdistän nyt Japanilaisia puhdistautumisen rituaaleja.

Aikataulut

Päätin myös muuttaa aikataulujani siten, että ilmaisen kartoituspuhelun voi varata myös myöhemmin illalla – kun perheruuhka helpottaa. Sosiaalinen eristys pitää minut kotosalla joka tapauksessa. Coachin kanssa arjen suunnittelu sujuu helpommin. Kaaoksen saa hallintaan, kun sen purkaa ja järjestää toisen kanssa. Yhdessä löydämme myös keinoja stressin purkuun ja hyvän olon ylläpitoon.

 

Elämä on yllätyksiä täynnä. Sen olen oppinut jo aiemmin. Ja jokainen muutos on mahdollisuus. Sosiaalisen kanssakäymisen kutistuminen antaa aikaa myös omille pohdinnoille. Haaveiletko sinä uran vaihdosta?

Rakkain terveisin, PäiviS