Loma loppu – töihin hoppu?

Blog: Loma loppu

Näihin aikoihin valtaosa suomalaisista työssäkävijöistä rullaa rantapyyhkeen kassiin ja nauttii loman viimeiset jäätelöt tai vesimelonin siivut. Vielä on edessä kesäisiä viikonloppuja, elokuun sametin pehmeät yöt ja aamukasteiset nurmikot. Lomaltapaluu voi herättää vahvojakin tunteita ja ajatuksia.

Osalle itse loma on jo ollut pettymys. Lasten kanssa puuhaileminen ympäri vuorokauden voi olla raskasta. Suunnitelmat eivät ehkä ole toteutuneet. Ja vaikka olisivatkin, kokemukset eivät olekaan olleet aivan niin ylitsepursuavan ihania, kuin odotit. Osalle loma on voinut merkitä myös yksinäisyyttä.

Lomalla olet tottunut hallitsemaan omaa ajankäyttöäsi vapaammin. Nyt edessä saattaa olla valmiiksi saneltu aikataulu arkipäivien osalta. Stressi ja kiire hiipivät uniin usein jo päiviä ennen loman loppumista. Ensimmäinen työpäivä saa levollisemman alun, jos alat sopeuttaa unirytmiä työaikatauluun viikkoa ennen ensimmäistä työpäivää. Kalenteriin kannattaa vilkaista ajatuksella päivää paria ennen.

Jos vietät lomaasi muualla kuin kotona, kotiin kannattaa palata ainakin päivää ennen töiden alkua. Ehdit valmistella tulevan viikon aikataulut, tehdä ruokaostokset, tarkistaa työvaatteet ja aloittaa lomapyykin huollon. Ehkä teet pienen muistilistan ensimmäisen työpäivän ensimmäisistä tehtävistä: sähköpostin ja puhelimen lomaviestit ja mahdolliset siirrot pois päältä.

Lomalta paluu voi olla odotettu. Silloin tiedät olevasi työssä, joka tyydyttää tarpeesi. Työyhteisöstä saat sosiaalisia kontakteja ja tehtävissä on sopivasti haastetta. Voit onnitella itseäsi. Ehkäpä arkeesi mahtuu tänä syksynä uusi harrastus käsillä tekemisen parissa tai elvytät vanhan rakkauden valokuvaukseen.

Toisaalta lomalta paluu saattaa herättää ajatuksia uran vaihdosta. Lomalla on ollut aikaa miettiä ja arvioida omaa elämää. Rentoutuneena saat paremmin yhteyden sisimpääsi. Unelmat ja haaveet saavat siivet sinisen taivaan alla. Toiveita muutoksesta ei kannata haudata arjen alle aivan oikopäätä. Varsinkaan, jos olet ollut samoissa mietteissä jo useammankin loman ajan. Ehkäpä nyt on aika alkaa suunnitella uran muutosta, työpaikan vaihdosta, lisäkoulutusta tai puhua esimiehelle tehtävänkuvasta. Asiat eivät muutu pelkästään niitä päässä pyörittelemällä. Sopivan coachin kanssa saat muutosajatuksiin ryhtiä ja varmuutta. Voit tehdä suunnitelman, jolla asia etenee sinulle sopivaa vauhtia. Usein pienet askeleet ja hitaasti kiiruhtaminen tuo paremman tuloksen kuin äkkijyrkkä suunnittelematon muutos. Toisinaan on vain hypättävä, toisille kylmä vesi on virkistävää, toiset se kangistaa kokonaan.

Oli niin tai näin, voit aina vaikuttaa omiin ajatuksiisi. Jokaisessa työssä on jotain positiivista. Jokainen työ kannattaa tehdä niin hyvin kuin osaa. Silloin voit olla ylpeä itsestäsi ja työn tuloksesta. Jokainen voi myös vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin omalla käytöksellään ja asenteellaan. Jos jaksaminen on kuitenkin todella koetuksella, ota yhteyttä työterveyteen tai työsuojeluun.

Ja ensimmäisen työpäivän jälkeen kannattaa ehdottomasti palkita itseään nipulla luomuporkkanoita, rasiallisella mansikoita ja rauhoittavalla meditaatiolla.

PäiviS

PS Ne luomuporkkanan naatit kannattaa myös syödä, persiljan tai pinaatin tapaan.